Landgoed Wickenburgh, 1300


Kasteel * Wickenburghseweg 19 * 3997 MT 't Goy


Landgoed Wickenburgh

Wilt u vergaderen in een inspirerende omgeving? Zoekt u een locatie waar u ongestoord een training kunt geven? Of juist een romantische plek voor uw bruiloft? U vindt het allemaal op Landgoed Wickenburgh, een historische plek in het groene hart van Nederland. Bij ons staan rust, ruimte en gastvrijheid centraal!

Kleinschalig en efficiënt vergaderen kan in de stijlvolle Herenkamer. Voor groepen tot 60 personen staat onze ruime Salon tot uw beschikking. Of kiest u voor het moderne, lichte Atelier, omgeven door een sfeervol bos?
Al deze ruimtes zijn ook beschikbaar voor inspirerende trainingen en workshops.
Maak tussendoor een ontspannende wandeling door het park of langs de 16e eeuwse duiventoren.

Een kopje koffie of thee met huisgemaakte appeltaart, een koel drankje, een lekkere lunch behoren tot de mogelijkheden. Een uitgebreid diner of buffet kunnen wij u ook aanbieden.
Kom kijken, bel of mail ons: we nemen graag in een persoonlijk gesprek alle mogelijkheden met u door.

Omdat wij op Landgoed Wickenburgh houden van kunst en cultuur organiseren we tal van lezingen, optredens en festivals. Op onze website vindt u de actuele activiteiten!

Landgoed Wickenburgh
Landheer: Otto Wttewaall
Adres: Wickenburghseweg 17
3997MT 't Goy (gemeente Houten, provincie Utrecht)
Tel: 06-44217384

Website: www.LandgoedWickenburgh.nl


Geschiedenis van het landgoed.

Landgoed Wickenburgh, voorheen Westenstein, is een voormalig kasteel, nu buitenplaats bij 't Goy, gemeente Houten in de provincie Utrecht.

Het huis werd gebouwd aan de rand van de Westrummerweijde, dat in de vroege middeleeuwen onderdeel uitmaakte van het gebied Westrum, een nederzetting waaromheen akkers en weidegebieden lagen. Een kaart uit 1641 laat voor het huis een ronde vijver zien met daarin een rond eiland. Op dit eiland zou op een verhoging een in hout opgetrokken hoogmiddeleeuws mottekasteeltje kunnen hebben gestaan.

De eerste vermelding van Westenstein in historische bronnen dateert uit 1300. Het was vermoedelijk een uit steen opgetrokken huis waaromheen een gracht lag. 14e-eeuwse muurresten die onder het huidige gebouw gevonden zijn hadden een te geringe dikte (circa 60 cm) voor een woontoren. Bij een recente verbouwing van het huidige pand werd een kelder ontdekt die gezien het steenformaat nog een restant kan zijn van het huis Westenstein.

Het huis Westenstein is vermoedelijk al in het midden van de 14e eeuw verwoest, waarna met gebruikmaking van delen van dit oude huis een nieuw huis werd gebouwd, waarschijnlijk een grote dwarshuisboerderij. De naam Wickenburgh komt voor het eerst voor omstreeks 1381.

Een contract uit 1662 wijst uit dat een deel van de boerderij als zomerverblijf voor de eigenaar in gebruik was, de rest van het gebouw werd verpacht.
Volgens een tekening uit 1794 was het gedeelte dat dienstdeed als zomerverblijf rond 1780 met een verdieping verhoogd en verbouwd tot herenhuis met classicistische trekken. Tot 1814 behield Wickenburgh zijn tweeledige functie van buitenhuis en boerderij. Daarna werd het achterhuis gesloopt en tussen 1860 en 1870 werd het voormalige boerderijgedeelte tot dezelfde hoogte opgetrokken als het herenhuis.
In 1951 brandde een deel van het landhuis af doordat er een stuk behang tegen een kachelpijp hing. Het rechterdeel en de zolder van het huis werden hierdoor verwoest.
Het afgebrandde deel van het huis werd in 2011/2012 in zijn oude vorm herbouwd.

Het meest in het oog springende element van het landgoed is de romantische 16e eeuwse duiventoren aan de rand van de vijver.

De familie Wttewaall bewoont het landgoed sinds 1741.
Overnachten
Trouwen
Vergaderen
Feest
Congres
Filmen
Fotograferen
Wonen
Werken

Soort monument: Rijksmonument Type monument: Kasteel
Bouwjaar: 1300 Aantal personen: maximaal 60
Staat: Perfecte staat Aantal slaapplaatsen:
Oppervlakte m2: 150 Aantal werkplekken:
Ligging In het bos Aantal parkeerplaatsen 60
multimedia aanwezig  
live muziek toegestaan  
eigen catering toegestaan  
centrale receptie  
stroom  
locatie heeft catering  
wifi  
tv  
ja-woord geven bij trouwen  
nachtvergunning  
krachtstroom  
kindvriendelijk  
keuken  
rolstoelvriendelijk  


Kasteel, 1300
Rijksmonument
Prijs op aanvraag
Overnachten * Trouwen * Vergaderen * Feest * Congres * Filmen * Fotograferen * Wonen * Werken
Telefoon: 06-44217384
Meer over deze locatie: